Oturma İzni – İkamet Tezkeresi

Oturma İzni – İkamet Tezkeresi

goc-idaresi-241x300Yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye sınırları içinde yaşayabilmeleri için oturma izni alma zorunlulukları vardır.

2014 tarihinde Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereğince yürürlüğe giren Türkiye’ye gelen her yabancı kişiler için 30 veya 90 gün vize muafiyetinden sonra kalmak isteyen her yabancı uyruklu vatandaşımızın oturma izni almaları zorunlu kılınmıştır. Bu iznin bir diğer ismi ise ikametgâh tezkeresidir.

İkametgâh tezkeresinde yabancı uyruklu kişilere özel 9 ile başlayan geçici bir T.C numarası verilir. Numaranın yazılı olduğu yabancı uyruklu kişilere özel hazırlanan kart verilmektedir. Bu kartı her zaman yanlarında taşımak zorundadırlar. Böylece yabancıların Türkiye’de kaçak durumuna düşmeden barınması için kolay sağlar.

Oturma İzni İçin Nereye Başvurulur?
Bu izni almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların yeni kanun tasarısına göre Türkiye Cumhuriyeti İç İşlerine Bağlı Göç idaresi Müdürlüğüne başvurarak alabilirler.

Oturma İzni Almak İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Gereken belgeler iznin türüne göre değişkenlik göstermesine rağmen genel olarak istenen belgeler şu şekildedir;

– 4 adet vesikalık resim,
– Pasaportlarını kendisi ve fotokopisi,
– Kiralık evde oturuluyorsa eğer, noter onaylı kira sözleşmesi,
– Özel sağlık sigortası ( evli ise eşinden faydalanmadığı durumlarda )
– Adli sicil belgesi
– Eğer Türkiye vatandaşı yanında yaşanıyorsa noter onaylı taahhütname,

İznin türüne göre yabancı uyruklu vatandaşlardan bazı belgelerde ilave olarak eklenir. Bu belgelerin ikametgah tezkeresi başvurularında eksiksiz bir şekilde bulundurulması şarttır.

Oturma İzni Almadan Türkiye’de İkametgâh Etmek Mümkün mü?

Maalesef oturma izni almadan yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye sınırları içinde ikametgâh etmesi yasaktır. Belirtilen zaman içinde ya da izin alınamaması durumunda Türkiye sınırları içinde ikametgâh etmeye devam eden yabancı uyruklu vatandaşlar kaçak durumuna düşmektedir. Bunun için gerekli işlemler başlatılarak sınır dışı edilir. Aynı zamanda ikamet süresinin ve vizesinin bitmiş olması da kaçak durumuna düşmekte ve yakalandıkları takdir de sınır dışı edilmektedir. Ayrıca kaçak durumuna düşen ve sınır dışı edilen yabancı uyruklu vatandalar 5 ay ya da 5 yıl arasında Türkiye’ye girişi engellenir.
İkamet tezkeresi hakkında daha detaylı bilgi için bize ulaşın.

No Comments

Post A Comment